Medlemsinformation
Odengatan 29 och Roslagsgatan 8
Att tänka på vid in- och utflyttning
- Hissen är lika gammal som huset. Så se till att vara aktsam om den! Om du transporterar föremål som är skrymmande eller har vassa kanter, se då till att klä in hissen med skyddande material. Om du anlitar en flyttfirma är det ditt ansvar att se till att detta blir gjort.
- Du som flyttar ut måste se till att inte lämna kvar flyttkartonger, möbler eller annat, vare sig i ditt gamla källar/-vindskontor eller i allmänna utrymmen.
- Om du är nyinflyttad och ser att dina föregångare har lämnat kvar flyttkartonger, möbler eller annat i ditt källar/-vindskontor eller i allmänna utrymmen, ta då kontakt med dem och be dem hämta sina tillhörigheter!
- Se till så att du ombesörjer din in- respektive utflyttning på tider och sätt som inte stör grannarna! Helger, tidiga morgnar och sena kvällar är olämpliga.
Entré och trapphus
- Entré och trapphus ses och används av alla lägenhetsinnehavare och besökare. Föreningen har under åren lagt ner mycket pengar på att återställa entréerna i originalutförande. Var aktsam om dessa utrymmen och hjälp till att hålla snyggt!
- Vi undviker att ställa barnvagnar, cyklar, pulkor, mm. i entrén och i trapphusens våningsplan. Om man har en rullator stående i entrén ska den vara hopfälld. Vi gör så, dels för att underlätta för städning och transporter, dels därför att det ett krav från brandmyndigheten (hindrande föremål i trapphuset utgör en risk i nödsituationer).
- För trappstädningens skull bör det heller inte ligga dörrmattor i trapphusens våningsplan. Placera gärna dörrmattan innanför dörren!
- Ställ inte soppåsar utanför lägenhetsdörren! Om du inte hinner gå ut med soporna direkt, ställ då påsen innanför dörren.
- Det kan kännas trevligt och stämningshöjande med levande ljus, men dessvärre är det förenat med risker. Var oerhört försiktig med levande ljus i trappuppgången, och släck dem gärna så snart dina gäster anlänt.
Vinds- och källarförråd
- Varje lägenhetsinnehavare har ett källar- och ett vindsförråd för förvaring av tillhörigheter. Om du har för avsikt att så småningom slänga kartonger, möbler eller annat, bör du se till att du förvarar dessa inne i förrådenoch inte utanför.
- Korridorerna ska hållas fria för att underlätta städningen, för att undvika brandrisk, för att det ska gå att komma fram, och för att hålla källare och vind snygga.
- De eluttag som finns utanför vinds- och källarförråden är avsedda för tillfälligt bruk, t ex för att koppla in belysning när du har ett ärende till ditt förråd, eller om du till exempel önskar dammsuga vid städning. Installationen är inte dimensionerad för annat än belysning och får inte användas för permanent strömförsörjning av t.ex.frysboxar, kylskåp eller annan utrustning. Se också till att du drar ut kontakten ur uttaget när du lämnar förrådet!
Hissar
- Hissarna i fastigheten är båda i originalskick från 1915, året då huset byggdes. Hissen i Odengatan 29 har bräckliga glasrutor och den i Roslagsgatan 8 har ömtålig målning på väggarna. Det är lätt att orsaka åverkan när man transporterar skrymmande föremål i samband med flytt eller renoveringar (se ovan, "Att tänka på vid in- och utflyttning").
- Hissarna är långsamma och det är mycket vanligare att man åker upp än att man åker ned. Därför har vi kommit överens om att man alltid skickar ned hissen efter att ha åkt upp.
Port och trottoar
- Vi bör hjälpas åt att hålla entrén, porten och trottoaren framför porten så fria från skräp som möjligt.
- Vintertid bör den som har snöskottningsansvar på gården även se till att hålla husingångarna och trottoarbiten närmast framför fria från snö och is. Sopa gärna då och då bort grus framför ingångarna så att entrén blir mindre nedsmutsad.
Balkonger
- Din balkong är andras utsikt. Har man balkong bör man, för trevnadens och gårdsmiljöns skull, hålla den välstädad och framför allt inte använda den som avställningsyta.
- Balkongskydd - se information under "Aktuellt" (beställning av markis/balkongsskydd)
- Det är inte tillåtet att ha blomlådor hängande på räcket utåt gården (risk för att de lossnar och faller ner). Låt alltid blomlådor på räcket hänga inåt!
- Tänk en gång till innan du går ut på balkongen och röker. Finns det risk att dina grannar störs? Ta gärna kontakt med dina närmsta grannar och kolla att de inte har något emot att du röker en cigarett då och då.
- Vill du grilla på balkongen? Av säkerhetsmässiga skäl tillåter vi endast el-och gasolgrill. Men, kolla gärna att dina grannar inte störs av matos.
Skadedjur
- Undvik att mata fåglar! Där fåglarna får mat lämnar de också sina "visitkort". Dessutom skräpar matspill ned och drar till sig skadedjur.
- Råttor och möss är obehagliga snyltgäster. Ett grundläggande sätt att hålla dem borta är att se till att de inte får tillgång till föda.
- Smådjur som pälsänger och silverfisk finns ofta i gamla hus. Som boende i huset har man ett ansvar för att de inte etablerar sig i din lägenhet eller ditt vinds-/källarförråd. Om man upptäcker pälsänger eller silverfisk bör man snarast kontakta styrelsen, som hjälper till att förmedla skadedjursbekämpare.
Vänligt bemötande och rak kommunikation
- Om du tycker att något är fel eller att någon gör något tokigt - ta då kontakt direkt med de som det berör!
- Att bo i lägenhet innebär att dela på begränsade ytor. Det blir lättare att leva ihop och trivas om man visar varandra tolerans och respekt. Och det går alldeles utmärkt att kombinera vänlighet med rak kommunikation.
- Det händer att obehöriga tar sig in i fastigheten - kanske för att "bara" värma sig, men kanske i värsta fall i brottsligt uppsåt. Se därför till att ytterporten går igen efter dig! Se också till att låsa dörrar till källare och vind när du går därifrån!
- Om du möter någon i trapphuset eller gården som du inte tror hör hit, hälsa gärna och fråga om du kan hjälpa till att hitta rätt. Ett vänligt bemötande minskar spänningen och är oftast tillräckligt för att få någon som inte vill bli sedd att snabbt lämna huset.
Kvällar, nätter och tidiga morgnar
- Vi har alla olika vanor. Några av oss är nattugglor och andra är morgonpigga. Det här ställer krav på vårt hänsynstagande. Undvik störande ljud,som hög musik, TV, radio eller arbetsmaskiner mellan kl. 22.00 och 07.00. Glöm inte att ditt golv är någon annans tak! (Se separat information om störande arbete vid renovering under rubriken "Inför en renovering".)
- Många har sina sovrum mot gården. Det är mysigt och trevligt att sitta ute på balkongen eller gården på sommaren och umgås med familj och vänner, men tänk på att även en måttlig ljudvolym kan bli störande på en innergård och ge en megafoneffekt över fastigheten och hela kvarteret
- Självklart har vi rätt att bjuda hem gäster ibland och ha fest, men glöm inte att meddela dina närmaste grannari god tid! Dina grannar kommer säkert att visa förståelse om det blir lite stojigare än vanligt den kväll det gäller.
Miljöhänsyn
Vi behöver alla fundera över hur vi bäst hushållar med jordens resurser, här är några tips att fundera över...:
- Fyll tvättmaskinen innan du kör den
- Duscha istället för att bada
- Korta ner tiden i duschen (t ex undvika att borsta tänder och raka dig i duschen)
- Kan vi hålla ner rumstemperaturen?
- Dra ur ladd-sladdar som inte är i bruk
- Sortera och återvinn dina sopor , eller lämna till återbruk om det går...