Ett unikt hus i nationalromantisk stil


Odengatan 29   

Roslagsgatan 8

Vår Vision

Brf Muraren 5 har som ambition att vara Tules finaste och mest välskötta fastighet. 

(Området Tule är en rektangel som begränsas av Birger-Jarlsgatan, Odengatan,Upplandsgatan och Rådmansgatan.)

BRF Muraren 5 (Odengatan 29/Roslagsgatan 8) - historik

Fastigheten Odengatan 29/Roslagsgatan 8 stod färdig 1915. Huset ritades av arkitektfirma Höög & Morssing. Byggmästare var C W Althén och ägare till fastigheten var Byrådirektör K Ahlberg m fl.

Arkitektur

Huset, liksom större delen av kvarteret Muraren är byggt i nationalromantisk stil, den stil som dominerade under 1910, talet och följde efter ett decennium av jugendarkitektur.

Medan jugendstilen hämtade sin inspiration från naturens mjuka former och kännetecknas av svepande linjer och ett mjukt formspråk är nationalromantiken en stramare stil. Arkitekterna strävade efter en "äkta och ärlig" arkitektur grundad i en äldre svensk byggnadstradition. Inspirationen hämtas från medeltiden i hela spannet från borgar och slott till allmogens byggnader. Linjerna är rena med plana ytor. Äldre stilars horisontella indelning av fasaden är borta.

Husen är generellt av hög kvalitet med högkvalitativa materialval. Hantverksskicklighet står i centrum. Rödbrunt, hårdbränt tegel, som t ex i närliggande Lärkstaden är vanligast men många fasader, såsom är fallet vårt eget kvarter, slätputsas med en genomfärgad ädelputs i i brunt, rött, gult eller gråvitt med inblandning av glimmer i färgen så att hela fasaden glittrar i solen.

Taken är branta och har ofta takkupor där en sjätte våning ges plats, dock inte i vårt hus. Burspråken är kantiga och medvetet assymetriskt placerade. Underkanterna är dekorativt utformade. Husets portar är ofta påfallande små och infällda i fasaden. Även fönstren är tydligt inspirerade av medeltiden. De ska upplevas som blyinfattade små glasöppningar i ett massivt murverk och hela fönstren är spröjsade i smårutor. För första gången målas fönstersnickerier, som på vårt hus, vita på hus i stadsmiljö.

Trapphusen är precis som i vårt hus ofta rikt dekorerade. Alla ytor är släta men väggar och ofta även tak är målade i fantasifulla mönster och starka färger. Blått, grönt och lila är vanliga kulörer. Golv och trappor är gjorda i marmor eller kalksten. Fönstren mot gården är ofta blyinfattade med färgat dekorationsglas. Även fönsternischerna kan vara rikt dekorerade som på Odengatan 29. De fina om än lite slitna hissarna i vårt hus är originalhissarna från 1915.

Husen börjar standardmässigt utrustas med centralvärme, vilket vårt hus fick redan från start. Detta är skälet till att vårt hus inte har kakelugnar. Det behövdes helt enkelt inte längre. Även elbelysning blir nu standard liksom toalett och dusch eller bad inomhus i lägenheterna vilket vårt hus utrustades med från start. I vårt hus fall var det badkar som gällde genomgående. Den enda toaletten som fanns var den lilla gästtoaletten.

Lägenheternas utformning och inredning genomsyras av intresset för det gedigna byggande. Vurmen för det gamla svenska visar sig i mörka färger och tunga kantiga former. Ek och mahogny eller, vilket är enklare och billigare, mörkbetsad furu används i väggpaneler och foder. I vårt hus användes furu vilken målades i ekimitation.

Vill du läsa mer om nationalromantiken och Stockholms andra arkitekturstilar rekommenderar vi boken "Tidstypiskt - arkitekturdetaljer i flerbostadshus 1880-1980" av Cecilia Björk och Laila Reppen (Svensk Byggtjänst).